Burrel S12 HD+SMS3

Luontokuvaajalle luonnon tapahtumien seuranta on merkittävä osa kokonaisuutta. Itse olen jo pitkään erilaisten riistakameroiden kanssa tarkkailut uusia kuvauspaikkoja ja eläinten käyttäytymistä. Huhtikuun alussa sain Retkitukulta mahdollisuuden testata uutta Burrel S12 HD+SMS3 riistakameraa. Tämä on ensimmäinen niin sanottu lähettävä riistakamera, joka minulla on ollut. Katsotaan mitä paketti piti sisällään.

MInulle tuli niin sanottu ”tehopaketti akulla”. Mukana oli itse kamera, 16 GB Sandiskin muistikortti, patterit, 10000 mAh akku, virtakaapelit sekä Burrel / Elisa sim-kortti. Kuvassa näkyy myös akkulaturi, mutta se ei kuulu normaalisti pakettiin vaan pitää ostaa erikseen. No sitten ei muuta kuin itse kameraa tutkimaan. 

Käyttöönotto oli hyvin helppoa. Patterit (12 kpl) kiinni laitteeseen, muisti kortti paikoilleen sekä sim-kortti omaan paikkaansa. Tämän jälkeen oli vuorossa antennin asennus ja siinä kävikin sitten pieni virhe. Antennin ympärillä on musta tiivisterengas ja sehän oli tietysti pussiin irronnut enkä sitä aluksi huomannut. Onneksi sen huomasin ja ohjeiden mukaan sain asennettua paikoilleen.  

Tämän jälkeen oli vuorossa sim-kortin aktivointi. Se tapahtui osoitteessa www.elisa.fi/burrel. Valittavana on kaksi eri liittymä vaihtoehtoa. Burrel kuva maksaa 3,9€/kk ja se lähettää vain kuvia. Toinen vaihtoeto on Burrel video hintaa 6.9€/kk. Tällä liittymällä saisi myös videot suoraan sähköpostiin lähetettynä. Itse valitsin Burrel kuva liittymän. Aktivointi kävi nopeasti sillä olin entuudestaan Elisan asiakas. Liittymä oli aktivoitu ja tuli aika kytkeä virrat kameraan. Kamerassa tottakai toimii minkä tahansa operaattorin kortit.

Itse kameran asetuksien laitto oli hyvin helppoa. Asetuksista ei tarvinnut muuttaa muuta kuin kieli suomeksi ja lisätä oma sähköpostiosoite sekä puhelin numero. Tämän jälkeen muutin kuvatarkkuuden suurimmalle eli 12 MP:n sekä kuvaustavan niin, että kamera ottaa ensin kuvan ja sen jälkeen alkaa ottaa videota laadulla 1080p@30fps eli HD-laadulla. Kuulostaa huikealta. Tämän jälkeen kaikki tekemäni muutokset oli tehty. Nyt Kamera oli valmis maastoon. Uskomattoman helppoa ja ohjekirja oli selkeä ja helppo luettava. 

Ensimmäisenä asensin kameran paikalle, jossa varmasti olisi liikettä. Näin saisin tietää, että kaikki toimii.

Kamera oli nyt jätetty maastoon ja sitä viedessä itse kävelin kameran editse ja katsos. Noin 2 minuutin kulutttua oli kuva itsestäni puhelimeni sähköpostissa. Samalla latasin itselleni Burrel Control sovelluksen Googlen Play kaupasta. Tällä sovelluksella pystyisin antamaan kameralle etänä komentoja esimerkiksi ottaa kuva tai muutella sen asetuksia. Oli aika jättää kamera metsään ja lähteä kotiin. 

Kului pari tuntia aikaa ja puhelin ilmoitti saapuneesta sähköpostista. Yksi niistä  oli Burrelin lähettämä kuva. Mitähän kameralla oli tapahtunut? Kamera oli kuvannut ohi lentävän linnun. Seuraavana yönä kamera tallensi vielä kaukaa ohi kulkevat kauriit. Aamulla hain kameran pois ja siirsin sen uuteen paikkaan seuraavaksi yöksi.  Ensimmäiset testikuvat. Kuvaaja kävelemässä kameran ohi sekä talitiainen lentämässä kameran ohi.

Seuraavat yöt kamera oli erään pellon reunamilla. Siellä liikettä riittikin. Paikalla vieraili supikoiria, kettu ja kävipä pari valkohäntäpeuraakin porkkanoita syömässä. Kamera on toiminut nyt parin viikon ajan niin, että joka yö se on käytössä ollut. Kaikkiaan reilu 120 viestiä se on itselleni lähettänyt ja kuvannut nyt paljon videoita. Silti patterit ovat edelleen täynnä. Saa nähdä kuinka kauan ne kestävät.

Kamera on kyllä kaikilta osin yllättänyt minut. Se on toiminta varma ja oli helppo ottaa käyttöön. Kuvanlaatu on ollut todella yllätys. Varsinkin päivällä laatu on todella hyvää. Yllätys on ollut myös se, kuinka hyvin äänet kameraan tallentuu. Kameran kuvaamia videoita löytyy täältä.

Kiitos paljon testausmahdollisuudesta Retkitukku

Kameran tarkemmat tekniset tiedot löytyvät tämän linkin takaa. Linkki menee samaan pakettiin mikä minulle tuli. Burrel S12 HD +SMS3