Luonto lepää vielä

Lumi on saapunut myös Lepsämään ja talvipäivänseisauksesta on kulunut noin kolme viikkoa ja päivä on pidentynyt jo noin tunnin. Olemme kulkemassa taas kohti kesän valoisia päiviä. Luonnossa on varsin hiljaista. Kaikki eläimet ja linnut koittavat hankkia tarvittavan määrän energiaa selviytymistään varten. Samalla ne yrittävät minimoida energia kuluttamista turhaan. Siksi ne liikkuvat varsin vähän.

Omalla lintujen ruokintapaikalla on tullut kojussa aikaa vietettyä ja lintulaudan elämää seurailtua. Talven suurin yllätys on ollut punatulkut. Pikkupoikana ne olivat Lepsämässä tuiki tavallisia. Nyt olen täällä 12 vuotta asunut ja tämä talvi ollut ensimmäinen, kun punatulkkuja ruokinnalla on. Ennen myös töyhtötiaisia oli paljon, mutta nyt niitä ei kyllä juuri enää näe tai kuule. Toki lintulaudalla vierailee myös tali- ja sinitiaisia, mustarastaita, pikkuvarpusia, harakoita, variksia, naakkoja, käpy- ja harmaapäätikkoja sekä satunnaisesti varpushaukka.

Lumessa kyllä jälkiä näkyy, mutta eläimiä on vaikea lähestyä sillä lumen pinnassa oleva korppa pitää niin kovaa ääntä. Lumen määrä on nyt hankala. Vielä lunta ei ole tarpeeksi liukulumikengillä kulkemiseen, mutta saappaat jalassa kulkeminen on jo raskasta. Siitä huolimatta talvinen luonto vetää kovasti kuvaajaa vain puoleensa. Kyllä taas jossain kohtaa kulkeminen ja yrittäminen onnistumisina palkitaan.